Si të hiqni kortizolin nga trupi natyrisht

Si të hiqni kortizolin nga trupi natyrisht

Kur një person është i stresuar, gjëndrat mbiveshkore lëshojnë kortizolin e hormonit steroid.

Kortizoli është hormoni kryesor i stresit të trupit, dhe luan një rol në shumë funksione trupore, përfshirë kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak. Niveli i kortizolit në gjak është zakonisht më i lartë në mëngjes dhe gradualisht zvogëlohet gjatë gjithë ditës.

Kortizoli gjithashtu luan një rol në:

 • Rregullimi i cikleve të zgjimit të trupit të trupit
 • Menaxhimi i mënyrës se si trupi përdor karbohidratet, yndyrnat dhe proteinat
 • Ulja e inflamacionit
 • Kontrolli i presionit të gjakut
 • Pse është një çështje më e lartë e kortizolit?

  Trupi mbështetet në komunikimin efektiv midis tre pjesëve të mëposhtme të trupit për të lëshuar sasinë e saktë të kortizolit:

 • gjëndrën adrenale
 • The gjëndra e hipofizës
 • Hipotalamusi, i cili është pjesë e trurit

midis tyre, ata stimulojnë prodhimin e kortizol për të rënë poshtë.

Të dyja shumë dhe shumë pak kortizol mund të kenë një efekt negativ në trup.

Simptomat e nivelit të lartë të kortizolit

Kortizoli i tepërt mund të rezultojë nga një tumor ose si një efekt anësor i disa ilaçeve.

Shumë kortizol mund të çojë në sindromën e Cushing. Simptomat përfshijnë:

 • Presion të lartë të gjakut
 • Një fytyrë e skuqur
 • Dobësia e muskujve
 • Etja e rritur
 • duke urinuar më shpesh
 • Ndryshimet në humor, të tilla si ndjenja e irritueshme ose e ulët
 • Shtimi i shpejtë i peshës në fytyrë dhe bark
 • Bruises ose shenja të shtrirjes së purpurt që shfaqen në Lëkura
 • Ulja e makinës seksi

Disa njerëz gjithashtu mund të zbulojnë se periudhat e tyre bëhen të parregullta ose ndalen së bashku.

Shumë kortizol gjithashtu mund të shkaktojë kushte dhe simptoma të tjera, duke përfshirë:

 • Presion të lartë të gjakut
 • Diabeti i tipit 2
 • Funksioni i dëmtuar i trurit
 • Infeksionet

Simptomat e kësaj gjendje përfshijnë:

 • Lodhja
 • marramendje
 • Dobësia e muskujve
 • Humbja graduale e peshës
 • Ndryshimet në humor
 • Zonat e lëkurës duke u kthyer më e errët
 • Presioni i ulët i gjakut

Mënyrat natyrore për të ulur kortizolin

Nëse komunikimi midis trurit dhe gjëndrës mbiveshkore po funksionon në mënyrë korrekte, trupi duhet të jetë në gjendje të rrisë dhe zvogëlojë prodhimin e kortizolit sipas nevojës.

Sidoqoftë, nivelet e kortizolit ndonjëherë mund të qëndrojnë të larta edhe pas zgjidhjes së një situate stresuese. Kjo mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin.

Këshillat e mëposhtme të thjeshta mund të ndihmojnë në mesataren e niveleve të kortizolit:

1. Ulja e stresit

Njerëzit që përpiqen të ulin nivelin e tyre të kortizolit duhet të synojnë të zvogëlojnë stresin.

Ata mund ta bëjnë këtë duke e hequr veten nga situatat stresuese, kur është e mundur, ose duke mësuar se si të përballen me stresin më mirë.

Njerëzit mund të mësojnë të njohin shkaktuesit për stresin e tyre dhe të përpiqen t’i menaxhojnë këto në mënyrë proaktive për të zvogëluar rastet e shqetësimit ose ankthit dhe të ulin ndjenjat e tensionit.

Njerëzit që mësojnë të përballojnë kur lindin mendime stresuese do të menaxhojnë më mirë nivelet e tyre të kortizolit. Në rastet kur kjo rezulton shumë e vështirë, disa ilaçe mund të kontribuojnë në përmirësimin e tolerancës së stresit dhe niveleve të ulëta të kortizolit. >

Disa ushqime që mund të ndihmojnë për të mbajtur të qëndrueshëm nivelet e kortizolit përfshijnë:

 • çokollatë të errët
 • banane dhe dardha
 • e zezë ose Teaaji jeshil
 • Probiotikët në ushqim të tillë si kos
 • Probiotikët në ushqime që përmbajnë fibra të tretshme

duke pirë shumë ujë për të shmangur dehidrimin gjithashtu ndihmon për të mbajtur Nivelet e kortizolit më të ulëta.

3. duke fjetur mirë

Sasia e gjumit që një person ka mund të ndikojë në nivelin e tyre të kortizolit.

Një gjumë i keq i natës ose privimi më i zgjatur i gjumit mund të çojë në rritje të niveleve të kortizolit në rrjedhën e gjakut. Prandaj, është thelbësore që njerëzit t’i kushtojnë vëmendje sasisë dhe cilësisë së gjumit që ata kanë dhe të përpiqen të kufizojnë mundësinë e ndërprerjeve.

4. Përpjekja e teknikave të relaksimit

Njerëzit që përjetojnë stres mund të përpiqen ta menaxhojnë atë duke eksperimentuar me teknikat e relaksimit.

Meditimi, ndërgjegjja dhe madje edhe ushtrimet e thjeshta të frymëmarrjes mund të ndihmojnë një person të merret me stresin në mënyrë më efektive.

5. Marrja e një hobi

Hobi mund të jetë një mënyrë e dobishme dhe e kënaqshme për të udhëhequr një jetë më të plotë dhe më të shëndetshme, dhe ato mund të çojnë në një sens të shtuar të mirëqenies.

Një studim mbi trajtimet e abuzimit të substancave zbuloi se kopshtaria çoi në ulje të niveleve të kortizolit. Dukej gjithashtu se përmirësonte cilësinë e jetës më shumë sesa terapia konvencionale profesionale myceril komente.

6. Mësoni të lëshohem

Njerëzit pushojnë në mënyra të ndryshme, kështu që të kuptuarit e asaj që funksionon në një nivel personal mund të jetë i dobishëm. Hulumtimi

ka treguar që ushtrimet relaksuese dhe dëgjimi i muzikës relaksuese mund të zvogëlojnë nivelin e kortizolit, por çdo gjë që ndihmon një individ të menaxhojë stresin e tyre do të jetë i dobishëm.

7. Të qeshësh dhe të argëtohesh

hardshtë e vështirë të ndjeheni të stresuar kur keni një kohë të mirë, kështu që gjetja e kohës për t’u argëtuar mund të ulë edhe nivelin e kortizolit të një personi. Një studim tregoi se nivelet e kortizolit në rënie në përgjigje të të qeshurave.

Të qenit i lumtur dhe të kesh një pikëpamje pozitive duket se ka të bëjë me nivelet më të ulëta të kortizolit, dhe lumturia ka përfitime të tjera, të tilla si presioni i ulët i gjakut dhe një sistem imunitar më i fortë.

8. Ushtrimi i

Të qenit aktiv fizikisht është i dobishëm për shëndetin dhe mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore të një personi. Sidoqoftë, ushtrimi intensiv mund të shkaktojë një rritje të niveleve të kortizolit, pasi kjo është mënyra e trupit për të përballuar stresin shtesë që ushtrimi vendos mbi të.

Sasia e duhur e ushtrimit varet nga faktorë të ndryshëm, përfshirë aftësinë fizike të një personi, dhe këta faktorë luajnë një rol në sa kortizol trupi do të lëshojë gjatë stërvitjes.

9. Shmangia e kafeinës gjatë natës

Njerëzit që përpiqen të ulin nivelin e tyre të kortizolit duhet të shmangin konsumimin e ushqimit dhe pijeve që përmbajnë kafeinë në mbrëmje. Kafeina mund të ndërhyjë në gjumin e një nate të mirë, dhe gjumi mirë mund të mbajë nivelin e kortizolit të ulët.

10. Ruajtja e një rutine të mirë të gjumit

Një rutinë e mirë e gjumit zakonisht rezulton në gjumë më të gjatë dhe me cilësi më të lartë. Njerëzit duhet të futen në zakonin e fikjes së të gjitha ekraneve dhe thjesht të pushojnë para se të shkojnë në shtrat.

Zakonisht do të ndihmojë gjithashtu për të mbajtur telefonat, dhe çdo shpërqendrim tjetër i mundshëm i fikur. Kufizimi i marrjes së lëngjeve para gjumit gjithashtu mund të minimizojë mundësinë e gjumit të shqetësuar.

11. Të kesh marrëdhënie të mira

marrëdhënie të qëndrueshme, të dashura me partnerët, miqtë dhe familjen mund të jetë jetike kur bëhet fjalë për të udhëhequr një jetë të lumtur dhe të përmbushur, dhe ata mund të ndihmojnë një person kaloni nëpër periudha stresuese.

Nëse marrëdhëniet janë të pakënaqura dhe jo të shëndetshme, megjithatë, ato mund të shkaktojnë një stres të madh.

Një studim tregoi se niveli i kortizolit të një personi mund të rritet pas një argumenti me partnerin e tyre. Një tjetër raportoi se fëmijët me një jetë të lumtur dhe të sigurt familjare kanë nivele më të ulëta të kortizolit sesa ata që jetojnë në shtëpi ku ka konflikt të rregullt.

12. Marrja e një PET

Disa studime tregojnë se të kesh një kafshë shtëpiake mund të ulë nivelin e kortizolit.

Një studim i matur nivelet e kortizolit tek fëmijët që kalojnë një procedurë standarde mjekësore. Ata që kishin një qen të pranishëm gjatë procedurës kishin nivele më të ulëta të kortizolit sesa ata që jo.

Një tjetër zbuloi se kontakti me një qen ishte më i dobishëm për nivelet e kortizolit sesa një mik mbështetës gjatë një situate stresuese. >

Takej

Të kesh shumë kortizol në gjak mund të jetë e dëmshme për shëndetin, veçanërisht nëse nivelet e kortizolit mbeten të larta për një periudhë të zgjatur.

Përpjekja për të ulur nivelin e stresit është mënyra më e mirë për të ulur kortizolin. Duke bërë ndryshime të thjeshta të jetesës për të jetuar një jetë më të shëndetshme, më aktive, njerëzit mund të zvogëlojnë sasinë e stresit që ata përjetojnë dhe të mbajnë normale nivelet e tyre të kortizolit.

 • Ankthi/Stresi
 • Gjaku/hematologjia
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale